Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Aracımda Start & Stop akü kullanıyorum. Aküyü yeni aldım fakat Start & Stop çalışmıyor. Ne yapmalıyım?

Start & Stop özellikli araçlarda sistemin devreye girmesi için, akünün yeterli voltaj değerine sahip olması gerekmektedir. Eğer akünün voltajı düşük ise sistem devreye girmez. Bu durumda ya akü şarj edilmeli ya da araç bir miktar kullanılarak akünün şarj olması sağlanmalıdır. Start & Stop aküler araca takılırken voltaj değerinin en az 12,60 V olmasına dikkat edilmelidir.

Start Stop Sistemi Neden Devreye Girmez

Aküm bitti, fakat garantim devam ediyor. Ne yapmalıyım?

Garanti süresi içerisinde, sorun yaşanırsa akü en yakın servis destek biriminde kontrol ettirilmelidir. İncelemeler sonucunda aküde üretim kaynaklı arıza olduğu tespit edilirse, garanti kapsamında yenisi ile değiştirilir. Kullanıcı kaynaklı bir arıza olduğu tespit edilirse (deşarj, uzun süre beklemeden kaynaklı sülfatlaşma, kırık vb.) akü garanti kapsamına girmemektedir.

Aracım çalışmadı, aküm marş basmadı. Servisinize gittim, servis aküyü şarj etmek için şarj ücreti talep etti. Neden?

Akülerin deşarj olması garanti kapsamına girmeyen bir kullanım hatasıdır. Kullanıcıdan kaynaklı arızalanan akülerde, servis destek birimleri akünün hizmet bedelini talep edebilirler, bu husus sizler ile ilgili servis destek birimi arasındaki bir ticari konudur.

60 amper ile 72 amper akü arasındaki farklar nedir?

Akülerde etikette yer alan kapasite değeri, akülerden çekilebilen enerji miktarını belirtir. 72 Ah kapasiteli bir akü, 60 Ah aküden %20 kadar daha fazla enerji verir.

Aküyü şarj ederken nelere dikkat etmeliyim?

Aküleri şarj ederken uygulanması gereken yöntem, akü kapasitesinin 20’de 1’i (1/20) ile (örneğin 60Ah için 60/20=3A) 24 saat şarj edilmesidir. Standart sulu tip aküler için 15,6V, AGM ve Jel tipi aküler için 14,4V voltaj limiti uygulanmalıdır. Akü şarj işlemi için servis destek birimimize başvurabilirsiniz.

Ticari araç kullanmıyorum ancak ticari taksilere takılan 72 Ah akü almak istiyorum, bir sakıncası var mı?

Taksi aküleri, çok sayıda marş yapan araçlar için özel olarak geliştirilen dayanıklı akülerdir. Standart sulu akülerin kullanıldığı tüm araçlarda kullanılabilir.

Akülerde bulunan kutup başları kurşun alaşımlı mıdır, gümüş alaşımlı mıdır?

Akülerde kutup başları kurşun alaşımından oluşmaktadır, içeriğinde gümüş yoktur. Bazı akülerin ızgara alaşımlarında gümüşlü kurşun alaşımları kullanılmaktadır, ancak hiçbir aküde kutup başları gümüş değildir.

Aracımda kullandığım aküde şişme var, bunun sebebi nedir?

Aşırı şarj, akülerde şişme meydana getirebilir. Aşırı şarj, aynı zamanda akünün içyapısına da zarar vereceği için yapılmamalıdır. Ayrıca buşonlu akülerde buşon üzerindeki delikler veya hava tahliyeleri tıkalı ise aküde şişme meydana gelebilir. Aracın şarj sistemini en yakın yetkili satıcımıza giderek kontrol ettirmenizi öneririz.

Aracımdaki akünün suyunun azaldığını, saf su ile eksiği tamamlamam gerektiğini söylediler. Bu bilgi doğru mudur?

Akü içerisinde bulunan elektrolit miktarı, kullanıma bağlı olarak zamanla düşebilir. Bu gibi durumlarda (buşonu açılabilir akülerde) akü içerisine her göze saf su ilave ederek, maksimum seviyeye kadar tamamlanmalıdır. Kesinlikle saf su dışında başka bir sıvı kullanılmamalıdır. Akünüze su ilave işlemini en yakın servis destek birimimize giderek yaptırabilirsiniz.

Güneş Enerjisi sistemlerinde (Solar Sistemlerde) kullanılan aküleriniz hangileridir?

Güneş Enerjisi sistemlerinde (Solar Sistemlerde) kullanım için en uygun akü yüksek ömre sahip olan jel tip akülerdir. Buna alternatif olarak bu sistemlerde 100Ah ve 150Ah VRLA akülerimiz de kullanılabilir. Full Enerji akülerimizin kullanılması durumunda, sistemin akü şarj voltajının en az 15,6 v olması gerekmektedir. Ancak projenizin özelliklerine göre akü seçiminiz için mutlaka uzman kişilere danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Voltajı/Şarjı düşük akü, akaryakıt tüketimini etkiler mi?

Standart araçlarda, akünün aracın akaryakıt tüketimi üzerine etkisi yoktur. Yalnız, Start & Stop’lu araçlarda yetersiz kapasitedeki veya düşük voltajlı akü kullanımında Start & Stop devreye giremeyeceği için bu durum yakıt tüketimini arttıracaktır.

İş güvenliğimiz için, akülerin şarj edildiği alanda nelere dikkat etmemiz gerekir?

Aküler şarj olurken yüksek şarj voltajlarına çıkılması ile gazlanma yaparlar. Bu gaz suyun elektrolizi sonucu oluşan hidrojen ve oksijen gazlarıdır. Hidrojen gazı patlayıcı olduğu için kapalı bir ortamda çok miktarda birikirse tehlike oluşturur. Dolayısıyla akülerin şarj alanlarının havalandırmalı olması gereklidir.

Mutlu’nun Premium serideki aküleri ile standart serideki aküleri arasındaki farklar nelerdir?

Premium serideki akülerimiz, standart serideki akülerimize göre daha yüksek performans sunmaktadır. Örneğin, Halk serisi bir aküde 60Ah 490A marş akımına sahipken, Premium seri akülerimizde 60Ah akümüz 540A marş değerini sahiptir. Ayrıca sahip olduğu gelişmiş içyapısı sayesinde daha uzun ömür sunmakta ve tam kapalı labirentli kapak sistemi ile sızdırmaya karşı ve vibrasyona daha dayanıklı olmaktadır.

EFB akü ile AGM akü arasındaki fark nedir?

EFB ve AGM akülerin her ikisi de Start&Stop özellikli araçlarda kullanım için geliştirilmiş akülerdir. EFB (Enhanced Flooded Battery – Geliştirilmiş Sulu Akü) tip aküler, sulu tip akü özelliğinde olup, üstün performanslı akülerdir. Standart sulu aküler yerine de kullanılabilir. AGM (Absorbed Glass mat – Emdirilmiş cam elyaf) aküler ise kuru akü olarak ifade edilen, içerisindeki elektrolit separatörlere emdirilmiş olan özel akülerdir. Akü teknolojisinin geldiği son nokta olan bu aküler, çok yüksek performans ve standart akülere göre daha uzun kullanım ömrüne sahiptir. AGM aküler sıcağa duyarlı oldukları için standart sulu aküler yerine kullanılamazlar. AGM akü kullanılan araçlarda kullanımı uygundur.

Akü montajı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Akü montajı yapılırken önce pozitif kutup başı, sonra da negatif kutup başı bağlanmalıdır. Kutup başı bağlantılarının sıkı bir şekilde yapılması gerekir.

Aküler için kapalı bir kutusu bulunmayan büyük araçlarda (kamyonlar ve hafif ticari kamyonetler) akü yüzeyinin sık sık temizlenmesinin faydası nedir?

Akülerin dış yüzeyinin kirli olması, akünün kendiliğinden deşarjını arttırmaktadır. Temizlenmesi bu riski ortadan kaldırır ve akülerin kullanım ömrünü uzatır. Akülerin yüzeyinin düzenli olarak temizlenmesi önerilir.

Etiket üzerindeki 12 V 60 Ah 540 A değeri ne ifade etmektedir? Soğuk marş akımında DİN, EN, JIS, SAE gibi değerler neyi ifade eder?

Etiket değerinde yer alan 12V, akünün elektriksel gerilimini volt değeri olarak ifade eder. 60 Ah değeri, akünün kapasitesini belirtir, yani aküden çekilebilecek toplam enerji miktarıdır. 540A değeri de akünün EN standardına göre verebileceği -18C deki soğuk marş akımını belirtir. DIN, JIS ve SAE değerleri, diğer standartları belirtir. EN Avrupa standardı, SAE Amerikan standardı, DIN eski Alman normu ve JIS da Japon standardı olduğunu belirtir.

Kullanılan araç tipi için uygun akü bulunmayan ticari taksilerde, garanti kapsamı nasıl değerlendirilir? (65 Ah ve 72 Ah akü takılmayan araçlar.)

Ticari taksi akülerinde, taksi aküsü kullanılmaması durumunda akü garanti kapsamına girmemektedir.

Tam kapalı kapak sistemi ile açılabilir buşonlu sistem arasındaki fark nedir?

Tam kapalı kapak sistemi olan akülerde kapak içerisinde yer alan labirent yapı sayesinde aküler sızdırmaya karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca açılabilir buşonlar olmadığı için kullanıcının yanlış müdahale etmesi mümkün değildir. Tam kapalı kapak sistemine sahip akülerimiz bakım gerektirmeyen özelliğe sahip olduğu için su ilavesi ihtiyacı yoktur. Bu sebeple daha güvenli olan tam kapalı kapağa geçilmiştir.

SFB’nin anlamı nedir?

SFB İngilizce Superior Flooded Battery yani üstün sulu akü anlamına gelmektedir.

Tam kapalı aküler sıcak havalarda su eksiltir mi, buşonu açılabilir tipte bir akü almak daha mı sağlıklı olur?

Akülerimizin tamamı bakım gerektirmeyen özellikte olduğu için su ilavesi gerektirmez. Dolayısıyla buşonu açılabilir tipte akü kullanmaya gerek yoktur.

Start & Stop akü montajı yaparken aracın çalışır vaziyette tutulması problem yaratır mı?

Akülerin araç üzerinde marş yapmak dışında bir diğer görevi de elektrik sistemi stabilizasyonunu sağlamaktır. Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir. Bu yöntemin uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez, araca ciddi zararlar verebilir.

Aracım Start & Stop’lu değil fakat aracıma EFB akü taktırmak istiyorum. Uygun olur mu?

EFB akülerimiz sulu akü tipinde olduğu için Start&Stop olmayan araçlarda da kullanımı uygundur. EFB aküler yüksek performanslı ve üstün özellikli aküler olduğu için, araçta normal bir aküden uzun ömür sağlayacaktır.

Garantiden değişen akülerin garanti süresi neden bir önceki akünün garanti süresinden devam ediyor?

Akülerin garanti süresi satın alma tarihinden itibaren başlar. Garanti süresi içerisinde bir arıza olması durumunda akü değişimi sağlanır ve akünün ilk alınma tarihi geçerli olur.

Aküm garantiden değişti fakat değişen aküde de hata tespit edildi. Tekrar değişim yapılabilir mi?

Akünün garanti süresi satın alındığı tarihte başlar. Bu süre içinde garanti kapsamında arıza oluşması durumunda akünün değişimi sağlanır. Garanti süresi içinde olduğu sürece değişim sağlanır.

Havalar soğuduğu için akünün etrafını ince bir ısı yalıtım malzemesiyle sardım bir sorun olur mu?

Aküye zarar vermeyen bir malzeme olduğu sürece aküde bir soruna sebep olmaz. Günümüzde çoğu araç üreticileri, motor bölmesinde yer alan aküleri yüksek ısıdan korumak için yalıtım malzemeleri içeren bir bölme kullanmaktadır.

Şarj olan akü enerjisini bir başka depolamaya aktarabilir mi?

Akülerin amacı elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolamaktır. Bir akü, enerjisini başka bir aküye veya depolama aygıtına aktarabilir.

Arabamı uzun bir süre kullanmayacağım. Akünün kutup başlarını sökmem yeterli olur mu?

Uzun süre bekleyecek olan araçlarda akünün deşarj olmasını azaltmak için akü kutup başları sökülebilir. Ancak kutup başının sökülmesi günümüz araçlarında, araç elektronik sisteminde kayıtlı bazı bilgilerin silinmesine sebep olabilir. Aracın özelliğine göre bu işlem yapılmadan önce dikkat edilmesini öneririz.

Ağır Hizmet akülerinizde SFB1 ve SFB2 yazmaktadır. Aralarındaki fark nedir?

Ağır hizmet akülerinde 3 seri bulunmaktadır;

Seri 1 akülerimiz siyah renkli ve standart buşonlu akülerdir.

Seri 2 akülerimiz ağır hizmet grubunda kamina kapaklı gri renkli akülerdir.

Seri 3 ise en dayanıklı aküler olan Süper ağır hizmet grubunda yer alan kamina kapaklı akülerimizdir.

Daha detaylı bilgiye ürün kataloglarımızdan ve web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Akü şarj ederken üzerindeki kapaklarının açık olması ne gibi bir tehlike doğurur?

Aküyü sarj ederken kapakları açıksa aküde fazla miktarda gazlanma olabilir. Çıkan gaz yanıcı özellikte hidrojen gazı olduğu için, eğer ortamda yeterince havalandırma yoksa patlama riski taşır. Bu nedenle kapakların açılmamasını öneririz.

Akü hangi durumlarda garanti kapsamına girmez?

Telsiz, telefon, televizyon, alarm, vs. gibi her türlü ilave yardımcı donanımı olan ve LPG’li araçlar mutlaka yeterli kapasitede akü seçmelidirler. Aksi durumda garanti kapsamına girmez. Taksiler kendi tiplerine uygun olan 12V 72 AH “Taksi Aküleri”,72 Ah Taksi aküsünün sığmadığı araçlarda 65 Ah Taksi Aküleri, şehirlerarası otobüsler orijinal akülerine uygun olan 200 SHD,225 SHD, diğer araçlarda kendi tiplerine uygun kapasitede akü kullanmaktadırlar. Yanlış akü seçiminden dolayı arızalanan aküler garanti kapsamına girmez. Starter akü (yol verme) kurşun-asit, TS EN 50342-1 standart kapsamındaki akülerdir. Bu tip aküler farklı amaçlarla kullanılması halinde garanti kapsamına girmez. Aracın elektrik donanımındaki hata ve arızaların (marş, şarj dinamosu, elektrik tesisatında kaçak, süreli yanık kalan lamba vb.) aküde yapacağı sertleşme veya aşırı şarj, aracın uzun süre çalıştırılmadan bekletilmesinden kaynaklanan sertleşme, sertleşme sonrası şarj ile oluşan akü ve araç hasarları, aküye konulan asitli su ve diğer yabancı maddeler nedeni ile oluşan yıpranmalar, dış etkenlerle oluşan tahribat (doğrudan güneşe ve yağışa maruz kalma, donma ve darbeler), akü araca takıldıktan sonra, kutup başı, kutu-kapak kırık ve çatlakları için yapılan müracaatlar, çift akü kullanılan araçlarda akülerin herhangi birinden ayrı çıkış alınması halinde doğacak akü arızaları, akü deşarjları kullanım hatası olduğundan garanti kapsamına girmez.

Akünün garanti süresi, ürünün satış tarihinden itibaren ne kadar süreyle geçerlidir?

Garanti süresi, ürünün teslim tarihinden başlar ve 2 süresi yıldır. Ticari taksi, şehirlerarası otobüs, hatlı dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüslerde garanti süresi 1 yıldır.

Akü üzerindeki indikatörde yeşil ışık yanmıyor. Ne yapmalıyım?

En yakın yetkili servise gidilmeli ve akünün voltajı kontrol edilmelidir. İnceleme sonucuna göre akü şarj edilmeli veya değiştirilmelidir.