Akü Depolama ve Saklama Koşulları
Depolama
EMNİYET TEDBİRLERİNİ YERİNE GETİRİN
Ca-Ca bakım gerektirmeyen sulu şarjlı akümülatörler 12 ay şarjını kaybetmeden depolanabilir. Aküler eğer deşarj olmuş vaziyette depolanır ise hasar görürler. Bütün aküler serin ve kuru bir yerde saklanmalı, ayrıca sulu akümülatörler düz konumda ve birbiri üzerine konacaksa aralarına muhakkak ayırıcı (ör: strafor) yerleştirerek depolanmalıdır. Akü üstleri temiz olmalıdır.
İlk Giren İlk Çıkar prensibi ile hareket edilmelidir.
Kalsiyumlu Ca-Ca sulu akümülatörlerde yeniden şarj gereği:
• Ortalama depolama sıcaklığı 27 derecenin altında ise 6 ayda bir (*)
• Ortalama depolama sıcaklığı 27 derecenin üzerinde ise 3 ayda bir (*)
• Akünün açık devre voltajı 12,4 volta düştüğünde de yeniden şarj gerekir. Bu yöntem (1) ve (2)’nci şıklara alternatiftir.
DİKKAT: Şarj ederken asit taşmasına ve sıcaklığın 52 derecenin üzerine çıkmasına müsaade etmeyin. Eğer sıcaklık yükselir ise şarj akımını düşürün veya akü soğuyuncaya kadar şarjı kesin. Yüksek şarj sıcaklığı aküye zarar verir.
TEST İŞLEMLERİ
EMNİYET TEDBİRLERİNİ YERİNE GETİRİN.
Bir aküyü kontrol ederken test etmeden önce daima aşağıdaki durumlara karşı kontrol edin:
• Yerinden oynamış, gevşemiş veya kopmuş kutuplar
• Çatlak-kırık kutu veya kapak
• Çıkmış, kırılmış veya delikleri kapanmış buşonlar, tıkanmış gaz çıkış delikleri
• Eğer akü hasarlı değil ise bir sonraki adım ile devam edin.
Şarj Seviyesinin Ölçülmesi:
Hassas bir voltametre ile açık-devre voltajını ölçün.
NOT: Hiçbir zaman araçta veya dışarıda şarjdan yeni çıkmış bir akünün şarj durumu ölçülmez. Bu durumda yanıltıcı bir yüksek voltaja sahip yüzey şarjı vardır. Yüzey şarjını almak için aküyü 15x 15 A ile veya araçta ise uzun ön farları 15 saniye açık tutarak deşarj edin.
Eğer şarj durumu:
En azından %75 (yaklaşık voltaj=12.4 *V) şarj var ise yükleme testine geçin
%75’ten daha düşük şarj varsa akümülatörü yükleme testinden önce verilen yönteme göre şarj edin. Voltaj ve yoğunluklar akümülatörün tasarımına göre değişik değerlerde olabilirler.
Yükleme Testi:
Yük altında akümülatör testi ve sonuçlarının değerlendirilmesi kullanılan cihazların sistemine bağlıdır. Yükleme testi ve sonuç değerlendirilmesi cihaz talimatına göre yapılır.
Aracın Elektrik Donanım Kontrolü:
Yeni bir akümülatörü takarken veya arızalı bir akümülatör geldiğinde aracın akü ile ilgili elektrik donanımına bakın. Araçta meydana gelebilecek en yaygın hata aşırı şarj veya eksik şarj etmedir. Alternatör çıkış voltajının normal bir akü ile ve tam gaz verirken hibrit aküler için 13.8 - 14.4 V arasında olup olmadığını ölçün, Ca-Ca aküler için 13.8-14.8 V arası voltaj çıkışı uygundur. (12V’luk araçta)
NOT: Elektronik devre ve kodlamaların akünün çıkarılışı ile hafıza kaybına uğradığı araçlarda, akümülatörü sökmeden önce ikinci bir akü veya özel cihazı devreye sokarak sistemin kesilmesini önleyin.